Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΟΙΝΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Ακολουθεί το σχέδιο της διακύρηξης της Βαλκανικής Συνδιάσκεψης ενάντια στα μεταλλαγμένα



Σχέδιο
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
«ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ»
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Οι φορείς και οργανώσεις, που συμμετέχουμε στη Θεσσαλονίκη στις 25-27/11/2005 στη Βαλκανική Συνδιάσκεψη των οργανώσεων, φορέων και κινημάτων που δραστηριοποιούνται κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.), συνυπογράφουμε την παρακάτω Διακήρυξη:

1. Η μεταλλαγμένη απειλή

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών στα ανασφαλή τρόφιμα, παρά τις αποφάσεις θεσμών της αυτοδιοίκησης, όπως του συνόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ελλάδας, που κήρυξαν τις περιοχές τους «ελεύθερες από μεταλλαγμένα», παρά την ισχύ του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια, που έχει ισχύ νόμου στις χώρες της Ε.Ε. και σε άλλες χώρες που το έχουν υπογράψει, παρά τις οδηγίες της Ε.Ε. για ιχνηλασιμότητα και σήμανση,

• πλήθος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), δηλαδή μεταλλαγμένα προϊόντα, σπόροι και ζωοτροφές, βρίσκονται ήδη σ’ όλες τις βαλκανικές χώρες, προωθούνται, καλλιεργούνται ή κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, παράνομα, χωρίς καμία ιχνηλασιμότητα, χωρίς σήμανση είτε με διάφορες δήθεν νομιμοφανείς μεθοδεύσεις,

• η καλλιέργεια και η διακίνηση μεταλλαγμένων οργανισμών απειλούν με επιμόλυνση τις συμβατικές, τις βιολογικές και τις παραδοσιακές καλλιέργειες, με τη «συνύπαρξη» των καλλιεργειών, που αποδεδειγμένα πια είναι αδύνατη,

• είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της πλήρους εξάρτησης των γεωργών, κτηνοτρόφων, γεωτεχνικών, βιοτεχνών και άλλων παραγωγών, σε παγκόσμια κλίμακα, από τις εταιρείες που παράγουν και ελέγχουν τους μεταλλαγμένους σπόρους, τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και όλες τις εισροές στη γεωργία,

• είναι ανυπολόγιστες οι ανατροπές στις φυσικές περιβαλλοντικές διαδικασίες, μέσω της γενετικής μόλυνσης και σε άγρια φυτικά είδη αλλά και στα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα που τρέφονται από ΓΤΟ και από τις ουσίες (ένζυμα, πρωτεΐνες, τοξίνες, κλπ.) που αυτά παράγουν για πρώτη φορά στη βιολογική ιστορία της γης,

• υπάρχει συνεχής προσπάθεια για τη διοικητική και νομοθετική επιβολή των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών, που κερδοσκοπούν από το εμπόριο των ΓΤΟ σε βάρος των καταναλωτών και των αγροτών,

• οι συνεχείς -ακόμη και εκβιαστικές- πιέσεις των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ στις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, οδηγούν στην αδρανοποίηση του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια, που κινδυνεύει να καταστεί «κενό γράμμα», σε βάρος των πολιτών και της υγείας τους αλλά και της βιοποικιλότητας,

• υπάρχει συνεχής συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς της αδειοδότηση ΓΤΟ για καλλιέργεια και κυκλοφορία στην αγορά διατροφής, μετά την κατάργηση του moratorium του 1999.

• υπάρχουν σοβαρές πιέσεις στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μέσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για «ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων», χωρίς όρους και δεσμεύσεις από διεθνείς συμφωνίες για την προστασία της φύσης, των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων.

2. Η άρνηση της κοινωνίας των πολιτών

Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές και οι αγρότες αρνούνται επίμονα:

• να γίνουν πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας

• να μετατραπούν οι αγρότες σε σύγχρονους “κολίγους”, εξαρτημένους ολοκληρωτικά από ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες, που παράγουν και διακινούν τα μεταλλαγμένα

• να εξαφανιστούν οι μικρές γεωτεχνικές επιχειρήσεις και οι βιοτεχνίες γεωργικών εφοδίων

• να αποδεχτούν το πατεντάρισμα της παγκόσμιας κληρονομιάς του γενετικού υλικού και τη μετατροπή του σε ιδιοκτησία μιας μικρής ομάδας πολυεθνικών εταιρειών

Σήμερα πια, σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν δημιουργηθεί κινήσεις ενάντια στην εισβολή της γενετικής μηχανικής στην παραγωγή και στο εμπόριο τροφίμων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έχουν σχηματιστεί συμμαχίες μεταξύ των παραγωγικών, συνδικαλιστικών, καταναλωτικών, οικολογικών οργανώσεων, ΜΚΟ, κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, με επιδίωξη να αναπτύξουν κοινές θέσεις και δράσει και να καθορίσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Ήδη, εκατοντάδες οργανώσεις της διευρυμένης Ε.Ε. και χωρών της Ευρώπης μη μελών της Ε.Ε. συνεργάζονται σ’ ένα δίκτυο αλληλοενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης. Ο κοινός στόχος είναι η προστασία της παραγωγής τροφίμων απαλλαγμένων από ΓΤΟ καθώς και η αναζήτηση μιας γεωργίας που να εξασφαλίζει την παγκόσμια διατροφή κι ένα δίκαιο εμπόριο.

Στις βαλκανικές χώρες, που έχουν μικρό κλήρο και ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, το ζητούμενο είναι η υποστήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και μιας γεωργίας, που να σέβεται τους φυσικούς πόρους, την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, ανεξάρτητα από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Όμως αυτό το μοντέλο δεν συμβιβάζεται με τις μεθόδους εφαρμογής της γενετικής μηχανικής. Κοινά χαρακτηριστικά είναι, ακόμη, η φυσική-μη βιομηχανοποιημένη τροφή, η έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών, η μη επάρκεια των συστημάτων ελέγχου του εμπορίου των ΓΤΟ. Η κοινή απειλή είναι οι πειραματικές και εμπορικές καλλιέργειες ΓΤΟ, η μόλυνση των τοπικών ποικιλιών, των εδαφών και των τροφίμων με ΓΤΟ, οι πιέσεις και η εξάρτηση από τις πολυεθνικές εταιρίες, η απώλεια των αγορών.

Ήδη, οι κινητοποιήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο σ’ όλη την Ευρώπη και οι πολίτες αγωνίζονται για το δικαίωμα της άρνησης των μεταλλαγμένων προϊόντων «από το χωράφι έως το ράφι». Στον αγώνα αυτόν αξιοποιούνται όλα τα επίπεδα πολιτικής παρέμβασης, από την Αυτοδιοίκηση και τις κυβερνήσεις έως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τον απλό πολίτη μέχρι και τους παγκόσμιους Οργανισμούς.

3. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Η Βαλκανική Συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη είναι μέρος μιας μεγάλης κοινής προσπάθειας και έχει ως στόχο την ενημέρωση και τη δημιουργία κοινών υποδομών συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, ώστε να πετύχουν πράγματι «Βαλκάνια χωρίς μεταλλαγμένα».

Θέλουμε να προστατεύσουμε:
 την τροφή μας,
 τη γεωργία και τους αγρότες μας,
 το φυσικό περιβάλλον

Οργανώνουμε την απάντηση των πολιτών:
 στην Ελλάδα
 στα Βαλκάνια
 στην Ευρώπη
 στον πλανήτη ολόκληρο


Επιδιώκουμε το συντονισμό με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες:
 στην επιστημονική γνώση,
 την κοινωνική πρόληψη
 την αλληλοενημέρωση
 τη δράση της κοινωνίας των πολιτών

Ειδικότερα, θέλουμε να πετύχουμε:

• Την οργάνωση δράσεων και τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, που θα διασφαλίζουν Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα (Γ.Τ.Ο.), σ’ ένα κόσμο που θα αποκλείει τη χρήση των μεταλλαγμένων.

• Τη διατήρηση /προστασία του αγροτοκτηνοτροφικού πολιτισμού, ώστε οι αγρότες και οι παραγωγοί να μπορούν να κατέχουν, να προμηθεύονται, να αναπαράγουν τοπικά και να χρησιμοποιούν φυσικούς σπόρους και ζωοτροφές της επιλογής τους, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, αποκλείοντας την επιμόλυνση από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

• Την ενίσχυση των ποιοτικών παραδοσιακών, ονομασίας προέλευσης και των τοπικών βιολογικών /οργανικών προϊόντων σε κάθε περιοχή.

• Την απόλυτη κατοχύρωση του δικαιώματος των καταναλωτών να έχουν στη διάθεσή τους ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, αποδεδειγμένα χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς.

• Την προστασία της δημόσιας υγείας, της γεωργίας και του περιβάλλοντος από τους συλλογικούς φορείς των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα και τις δημόσιες αρχές, με βάση τις αρχές της πρόληψης, της κυριαρχίας, της προφύλαξης και της επικουρικότητας, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι αποφάσεις δε θα απηχούν τη βούληση κάποιας μερίδας ειδικών και των μη εκλεγμένων μηχανισμών της αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης.

Οι επόμενες γενεές θα πρέπει να κληρονομήσουν μια πλούσια βιοποικιλότητα σπόρων, φυτικών και ζωικών ειδών, αφού με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία όλου του πλανήτη.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: