Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Προς το Παμβαλκανικό Συνέδριο ενάντια στα μεταλλαγμένα!

Επτά φορείς προτείνουν την διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη στις 26-27 Νοεμβρίου 2005, Παμβαλκανικού Συνεδρίου με θέμα «Βιοποικιλότητα, αγροτική ανάπτυξη για καθαρό περιβάλλον ελεύθερο από Γ.Τ.Ο.» και στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος

Το κάλεσμα:

1η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΜΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

για την βιοποικιλότητα, την αγροτική ανάπτυξη για καθαρό περιβάλλον ελεύθερο από Γ.Τ.Ο., ενάντια στα μεταλλαγμένα

ΑΘΗΝΑ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

Στην διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου ενάντια στα μεταλλαγμένα στο Βερολίνο, που πραγματοποιήθηκε 22-23 Ιανουαρίου 2005 ("European Conference, Berlin, 22/23 January 2005 - GMO free Regions, biodiversity and rural development in Europe"), έγινε συνάντηση των αντιπροσώπων των κινημάτων των Βαλκανικών χωρών. Εκεί συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια να οργανωθεί μια Παμβαλκανική Συνάντηση των κινημάτων ενάντια στα μεταλλαγμένα στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Η Συνάντηση αυτή έχει ως στόχο την γνωστοποίηση των προβλημάτων των γειτονικών χορών και την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης στον αγώνα για την βιοποικιλότητα, την αγροτική ανάπτυξη για καθαρό περιβάλλον ελεύθερο από Γ.Τ.Ο., ενάντια στα μεταλλαγμένα

Εμείς οι εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών φορέων, και συλλογικών οργάνων των αγροτών, διαπιστώνοντας ότι η στρατηγική που έχει επιλέξει η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας των Γ.Τ.Ο. στηρίζεται στην παραπλάνηση αγροτών και καταναλωτών και στην βίαιη επιβολή των προϊόντων τους στην αγορά, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι οι έλεγχοι ιχνηλασιμότητας που γίνονται είναι ελάχιστοι.

Το 2004 εισήχθησαν στην Ελλάδα σε μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια 200.000 τόνοι για ανθρώπινη κατανάλωση και 300.000 τόνοι για ζωοτροφή, οι οποίοι διακινήθηκαν χωρίς σήμανση όπως επιβάλλουν οι Ελληνικοί νόμοι και οι κοινοτικές οδηγίες. Το γεγονός αυτό παραβιάζει κατάφορα τις απαγορεύσεις διακίνησης και εμπορίας Γ.Τ.Ο. που έχουν αποφασίσει όλες οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας.

Οι γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν πεδίο ασύστολης εφαρμογής καλλιεργειών με μεταλλαγμένα ρυπαίνοντας την φύση και το περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη στις 26-27 Νοεμβρίου 2005, Παμβαλκανικού Συνεδρίου με θέμα «Βιοποικιλότητα, αγροτική ανάπτυξη για καθαρό περιβάλλον ελεύθερο από Γ.Τ.Ο.» και στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Για την καλύτερη διοργάνωση του Συνεδρίου προτείνουμε την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικής συνάντησης όλων των ευαισθητοποιημένων φορέων, κινήσεων και συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005 και ώρα 11:00 π.μ. όπου θα συζητηθούν τα θέματα του συνεδρίου και θα εκλεγεί το όργανο πραγματοποίησής του.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμε όλους τους φορείς, αγροτικές ενώσεις, σωματεία εργαζομένων, ενώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και κάθε πολίτη να προσφέρουν στην ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα και να συμμετάσχουν σε μια αποφασιστική δράση για την επιτυχία του συνεδρίου και την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι παρευρισκόμενοι φορείς

ΣΥΔΑΣΕ - Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος

ΔΗΩ - Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων

ΒΙΟΖΩ - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ»

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (FoE GR)

Έλληνες Οικολόγοι χωρίς Σύνορα

ΚΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - Φυσιολατρικό Κοινωνικό Κίνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: