Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

"Tα καρότα που δαγκώνουν"

Αναλυτική Ανταπόκριση-Ψήφισμα οργανώσεων (από την εφημερίδα Εποχή)

22-5-2005

Πορεία ενάντια στα μεταλλαγμένα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Ψαχνά Ευβοίας με την παρουσία περίπου 200 ατόμων. Η πορεία κατέληξε στο εργοστάσιο της "Σόγια Ελλάς" στα Πολιτικά, όπου και ακολούθησε η παράδοση ψηφίσματος προς την διοίκησή του και συμβολικός αποκλεισμός της πύλης του.

Με συνθήματα "δεν θα μας κάνουν ό,τι θέλουν μία χούφτα πολυεθνικές, αντίσταση στα μεταλλαγμένα, Αλέκο ρώτα τι έχουν τα καρότα, τετράγωνη ντομάτα και τρίγωνο αβγό έτσι θα μας κάνουν μέσα στον κόσμο αυτό, έξω τα μεταλλαγμένα από την Εύβοια και η βαρβαρότητα ενάντια στη φύση και η μετάλλαξη του πολιτισμού δεν πρέπει να περάσουν" οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς το εργοστάσιο διανέμοντας ενημερωτικό έντυπο υλικό σχετικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Το "Δίκτυο Οικοκοινότητα" που κάλεσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με την "Πρωτοβουλία Ευβοίας Ενάντια στα Μεταλλαγμένα" και την "Κίνηση Μαγνησίας Ενάντια στα Μεταλλαγμένα", ζήτησε την απελευθέρωση αγροτών και παραγωγών από τις πολυεθνικές μέσω: της βιολογικής γεωργίας, των παραδοσιακών μεθόδων και τρόπων καλλιέργειας, των ντόπιων σπόρων και ειδών.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα εκφράζεται η διαμαρτυρία για το γεγονός ότι τα Μεταλλαγμένα προϊόντα των πολυεθνικών της αγροτικής βιοτεχνολογίας, προωθούνται και διασπείρονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την Ελλάδα.

"Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των φορέων, καθώς και το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είναι ενάντια, η μεταλλαγμένη σόγια και το μεταλλαγμένο καλαμπόκι εισάγονται σιωπηλά από διάφορες εταιρείες (Angroinvest,Μύλοι Σόγιας, Δημητριακή, Ζούρας ΦΑΡΜΑ ΑΕ, Νητσιάκος) και ιδιαίτερα από τη "Σόγια Ελλάς", που μόνο το 2004 διοχέτευσε στην Ελληνική αγορά 72.000 τόνους σόγιας για ανθρώπινη κατανάλωση και 55.550 τόνους σογιάλευρου για ζωοτροφές" αναφέρει το κείμενο (σ.σ. τα στοιχεία προκύπτουν από τις απαντήσεις που έδωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ).

Στη συνέχεια τονίζεται ότι τα υποπροϊόντα των παραπάνω, με κίνητρο την προς το παρόν χαμηλότερη τιμή τους, διασπείρονται σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα είτε σαν ζωοτροφές είτε σαν συστατικά ανθρώπινης τροφής. Έτσι, κάθε πολίτης τα καταναλώνει χωρίς να το ξέρει, αφού στα ζωικά και στα προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής κ.λπ. δεν είναι υποχρεωτική η σήμανση ότι προέρχονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Τέλος, γίνεται κάλεσμα προς τις Ενώσεις και τους Συλλόγους αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων κ.ά. ώστε να αποτρέψουν τα μέλη τους από την χρήση τέτοιων ζωοτροφών και προς άλλους μεταποιητές να αποφύγουν τη χρήση γ. τ συστατικών στα προϊόντα τους. Προς τις Ενώσεις καταναλωτών ώστε να προωθήσουν την αποχή και το μποϋκοτάζ στους χώρους διάθεσης αυτών των προϊόντων.

Ενώ καλούνται και οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς, να ψηφίσουν εκείνο το θεσμικό πλαίσιο, που θα αποτρέπει την είσοδο, την διακίνηση και την καλλιέργεια των Μεταλλαγμένων στη χώρα.

Το ψήφισμα συνυπέγραψαν:

Δίκτυο Οικοκοινότητα

Πρωτοβουλία Ευβοίας Ενάντια στα Μεταλλαγμένα

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ- τμήμα Ευβοίας

Κίνηση Μαγνησίας Ενάντια στα Μεταλλαγμένα

Συνασπισμός - Ν.Ε Επιτροπή

Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γ.Τ.Ο

Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών

Οικολόγοι Ελλάδας

Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ευβοίας "Η Δήμητρα"

Κοινωνικό Φυσιολατρικό Κίνημα "Κρίκος του Λαού"

Δεν υπάρχουν σχόλια: