Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

SOS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ

9-2-2006

Στο βόρειο Κόσσοβο απειλούνται σοβαρά καταυλισμοί ΡΟΜ, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα, σε εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή που έχει μολυνθεί με μόλυβδο. Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά των ΡΟΜ (και οι έγκυες γυναίκες), και ήδη έχουν προειδοποιήσει οι γιατροί ότι το αίμα τους παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις του τοξικού μετάλλου, και κινδυνεύουν από μολυβδίαση και σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Οι ΡΟΜ είχαν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία σε προσωρινούς καταυλισμούς κοντά στη βιομηχανική ζώνη του βόρειου τμήματος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπου βρίσκεται εγκαταλειμμένο μεταλλωρυχείο, τα συσσωρευμένα απόβλητα του οποίου δημιούργησαν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Οι οικολόγοι και οι ΡΟΜ από την Ελλάδα και την Σερβία απευθύνουν έκκληση συμπαράστασης στους ΡΟΜ του Κοσσόβου, και επιδιώκουν την κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι ΡΟΜ του Κοσσόβου είναι θύματα της περιθωριοποίησής τους σαν μειονότητα, θύματα του πολέμου και των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και θύματα από τις συνέπειες μιας ασύδοτης βιομηχανικής ανάπτυξης που δεν σέβεται υγεία και περιβάλλον.

Ας κινητοποιηθούμε άμεσα ενάντια στο συγκεντρωτικό και ενεργοβόρο μοντέλο το οποίο προκαλεί ανισότητες, πολέμους, αυταρχισμό, και καταστροφή υγείας και περιβάλλοντος. Για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η βιωσιμότητα, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η πολυπολιτισμικότητα, η ειρήνη, η αποκέντρωση, η ενίσχυση των μικρών-οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, η προστασία υγείας-περιβάλλοντος.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι πολίτες των Βαλκανίων έχουμε κοινά προβλήματα, και ότι η περιβαλλοντική καταστροφή και η ασύδοτη ανάπτυξη μας απειλεί όλους, και ειδικά τις μειονότητες και τους φτωχούς.

Οι οργανώσεις:

ΑΣΠΙΔΑ-ΡΟΜ (Ανεξάρτητη Συσπείρωση Πολιτών Ιδιαίτερου Αυτοπροσδιορισμού)

Έλληνες Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα-GEWB

Οικολόγοι Ελλάδας

Green Party Serbia and Montenegro
Κρίκος του Λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια: