Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Ανταπόκριση από την συγκέντρωση της Ραφήνας ενάντια στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπη 23-6-2005 στις 8.00μμ συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας στην Ραφήνα, ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή όλης της περιοχής, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η συναυλία διοργανώθηκε από την Επιτροπή αγώνα των κατοίκων και συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες όπως η Λήδα, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιώργος Καλκάνης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάριος Τόκας, και μουσικοί.

Στην συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1200 άτομα, μοιράστηκε κοινό ψήφισμα (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα-ΔΗΚΚΙ, Έλληνες Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα, Οικολόγοι Ελλάδας, Φυσιολατρικό Κοινωνικό Κίνημα Κρίκος του Λαού) από μέλη των οργανώσεων, ενώ αναρτήθηκε και πανό των Οικολόγων Ελλάδας με σύνθημα: "Οι άνθρωποι, η υγεία και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη".

Επίσης παρεβρέθηκε ο Γιώργος Πάντζας, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και μέλος της διευθύνουσας διοικούσας επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

Ας κινητοποιηθούμε ενάντια στην υποβάθμιση. Το θέμα μας αφορά όλους.

Ακολουθεί το κείμενο των οργανώσεων:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

22-6-2005

Το Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στην Ανατολική Αττική, αποτελεί τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής.

Το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν δήθεν βιολογική επεξεργασία λυμάτων στην Ψυτάλλεια, και βέβαια τώρα δεν ξέρουμε που θα πάει η λυματολάσπη. Στον ίδιο δρόμο η ΝΔ, μιας και τα δύο κόμματα του νεοφιλελευθερισμού ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη και την ανάπτυξη και όχι για το περιβάλλον, εξαγγέλει ένα έργο που απειλεί περιβάλλον και υγεία. Και ενώ δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός στο Ελ.Βενιζέλος καθώς και στο Μαρκόπουλο, στην Ραφήνα, ο βιολογικός καθαρισμός μετονομάστηκε σε "Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων", μία τόσο υποβαθμισμένη έννοια.

Ο συγκεκριμένος βιολογικός καθαρισμός δεν είναι ούτε καν πρωτοβάθμιος, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες είναι 7ου βαθμού. Ούτε καν χωρίζεται το νερό από την λάσπη. Επίσης το πορώδες έδαφος είναι απαγορευτικό και είναι περίεργο πως υπάρχει τέτοιο θράσος να υπάρχει τέτοια πρόταση ώστε να καταστραφεί τελείως ο υδροφόρος ορίζοντας. Και βέβαια, ακολουθώντας το δόγμα Κίζιγκερ, η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, μιας και η περιοχή είναι παγκοσμίου επιστημονικού ενδιαφέροντος για τα παλαιοντολογικά της ευρήματα, και έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες όλου του πλανήτη ως η "Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας".

Είναι προφανές ότι δεν θα ασχοληθούν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης αυτής με το να λύσουν το πρόβλημα αλλά με το να το χειροτερέψουν, γιατί νομίζουν ότι δεν υπάρχει λαϊκή αντίδραση. Δεν είναι τυχαίο με όλα αυτά γιατι έγινε και βίαιη αυτή η κυβέρνηση. Όμως η συγκέντρωση και η συναυλία της Πέμπτης αποδεικνύει την λαϊκή θέληση και ότι δεν θα περάσει, δεν θα αφήσουμε να χειροτερέψει η κατάσταση στη χώρα μας και ούτε βέβαια στην γειτονιά μας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, καθώς και σε αγώνα ενάντια στο μοντέλο ανάπτυξης που επιβάλουν για τα κέρδη, ενάντια στον "πολιτισμό" της υπερκατανάλωσης, των λυμάτων, και των σκουπιδιών.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ-ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι υπογράφοντες:

Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα-ΔΗΚΚΙ http://www.dikki.org

Έλληνες Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα-GEWB http://homepages.pathfinder.gr/gewb

Οικολόγοι Ελλάδας-ΟΙ.Δ.Α. http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

Φυσιολατρικό Κοινωνικό Κίνημα Κρίκος του Λαού http://homepages.pathfinder.gr/crikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: