Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΓΤ

16/7/2004

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΓΤ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΙΣ 3/7-ΠΡΑΚΤΙΚΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Σάββατο 3/7 το Πανελλαδικό Δίκτυο κατά των μεταλλαγμένων κάλεσε τα μέλη του και τους φορείς ενάντια στα ΓΤ σε Πανελλαδική συνάντηση για να κανονίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια σκάνδαλα με ΓΤΟ στην Ελλάδα.


Εισηγητικά ειπώθηκε ότι έχουν εκδοθεί ψηφίσματα κατά των ΓΤ από την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΓΕΣΑΣΕ.
Πρατάθηκαν ως δράσεις οι νομικές ενέργειες (Σεπτέμβρης) και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα τον Οκτώβρη που συμπίπτει με τις μέρες για την βιολογική γεωργία.
Τονίστηκε η ανυσηχία για τα συνεχόμενα κρούσματα-σκάνδαλα με ΓΤ στην Ελλάδα, και μάλιστα καλοκαίρι (που οι περισσότεροι είναι εκτός), ωστόσο ειπώθηκε ότι τα μεταλλαγμένα έτσι κι αλλιώς θα περάσουν.

-Ο Σπύρος Ρισιάνος από την Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και μέλος της Πανελλαδικής Κίνησης Κατά των Μεταλλαγμένων εναντιώθηκε στην εισηγητική λογική (ότι τα ΓΤ θα περάσουν έτσι και αλλιώς) και είπε ότι δεν θα δράσουμε για την τιμή των όπλων και τόνισε τα αδιέξοδα της σήμανσης.

-Εκ μέρους των Ελλήνων Οικολόγων Χωρίς Σύνορα τονίστηκε ότι συμφωνούμε με την τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και προσθέτουμε ότι:

1.Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μεταλλαγμένα θα περάσουν και εμείς κάνουμε αγώνα "για την τιμή των όπλων". Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα ΓΤ-Να μην περάσουν.

2.Είμαστε ενάντια σε ΟΛΑ τα ΓΤ ΠΑΝΤΟΥ.
Το κίνημα για ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα το βλέπουμε θετικά γιατί ενισχύεται το κίνημα. Αλλά δεν αποδεχόμαστε πουθενά στον πλανήτη τα ΓΤ.
Επίσης το να υπάρχει σήμανση στα ΓΤ είναι θετικό γιατί θα αναπτυχθούν καταναλωτικά κινήματα, αλλά η σήμανση σημαίνει ότι θα περάσουν τα μεταλλαγμένα. Η σήμανση δεν κάνει τίποτα απολύτως.

3.Τα μεταλλαγμένα συνδέονται με ένα μοντέλο γεωργίας που ευνοεί ακόμα περισσότερο τους μεγαλοαγρότες και τις πολυεθνικές. Για αυτό εμείς συνδέουμε το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα με το κίνημα υπεράσπισης των μικρών αγροτών (και με το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης).
Είμαστε ενάντια στον αφανισμό της υπαίθρου και των αγροτών και τους καλούμε σε αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα.

4.Πρέπει να στηριχτούν ΟΛΕΣ οι πρωτοβουλίες και ΟΛΕΣ οι δράσεις. Το Αυτόνομο Συντονιστικό έκανε διαδήλωση (στην οποία συμμετείχαμε) 500 ανθρώπων-κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Να στηριχτούν ΟΛΕΣ οι πρωτοβουλίες κατά των μεταλλαγμένων. Να γίνει συντονισμός σε Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Εκ μέρους των Οικολόγων Ελλάδας-ΟΙ.Δ.Α.(http://homepages.pathfinder.gr/ecologists) και του Φυσιολατρικού και Κοινωνικού Κινήματος Κρίκος του Λαού(http://homepages.pathfinder.gr/crikos) τονίστηκε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να δράσουμε δυναμικά να εμποδίσουμε τις καραβιές με τα μεταλλαγμένα που έρχονται. Τα μεταλλαγμένα μας πλήτουν όλους ανεξάρτητα την ιδεολογία του καθενός. Χρειάζεται συντονισμένη δράση.

-Ο δεύτερος εκπρόσωπος-ομιλιτής των Ελλήνων Οικολόγων Χωρίς Σύνορα Θεοδόσης Χίντζογλου, αφού ανέφερε ότι συμφωνούμε με την τοποθέτηση του ΟΙΔΑ και Κρίκου του Λαού, και ότι μεταφέρει ψήφισμα συμπαράστασης και από την Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδας, τόνισε ότι:
"Πρόκειται για Βιολογικό πόλεμο. Μέχρι τώρα είχαμε χημικό. Τώρα και βιολογικό. Είμαστε λίγοι. Αλλά θα γίνουμε πολλοί περισσότεροι. Πρόκειται για χτύπημα του τρόπου ζωής και καταστροφή και ερημοποίηση.Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η υπερβολή. Κάνουμε ενημέρωση για τα μεταλλαγμένα και ζητάμε την συμπαράσταση. Χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας. Το 0,5% που είναι το όριο επιμόλυνσης κοντεύει να γίνει όριο μη μόλυνσης. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την τιμή των όπλων."

Ο Δημήτρης Γραμματόπουλος, μέλος της ΒΙΟΖΩ, τόνισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τις ντόπιες ποικιλίες, να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής σπόρων για κάλυψη εγχώριας αγοράς και δημιουργία δικτύου ανταλλαγής σπόρων.

Επίσης τοποθετήσεις έγιναν από εκπροσώπους και άλλων φορέων όπως: ΓΕΣΑΣΕ, Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας, ΕΚΦ, ΔΗΩ, Κίνηση από Κυκλάδες, Φίλοι της Γης Τρικάλων, Δεληνταδάκης από Δίκτυο κατά των μεταλλαγμένων, ο Κώστας Ρεβήσιος από τη Θεσσαλία, κα.

Κατα την ανάγνωση του σχεδίου για ψήφισμα οι Έλληνες Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίξαμε ότι δεν πρέπει να αποδεκτούμε την εργαστηριακή χρήση των ΓΤ. Συμφώνησε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας.


Ακολουθούν το Δελτίο Τύπου και το Ψήφισμα:


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 3η Συνέλευση του Πανελλαδικού Δικτύου Ενάντια στα Μεταλλαγμένα, που συμμετέχουν πάνω από 200 φορείς από όλη την Ελλάδα. Αντιπρόσωποι από τοπικούς Αγροτικούς Καταναλωτικούς, αυτοδιοικητικούς, εργατικούς, παραγωγικούς, περιβαλλοντικούς, οικολογικούς, πολιτιστικούς, υγείας και εκπαίδευσης, φορείς, δικτύων και κινήσεων ως επίσης και πανελλαδικοί φορείς, συζήτησαν σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας στην Αθήνα, πως θα οργανωθεί καλύτερα η αντίθεσή τους στην επιβολή με το «έτσι θέλω» των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δηλαδή των μεταλλαγμένων, στην διατροφή μας και στην φύση, παρά την δεδηλωμένη αντίθεση της πλειοψηφίας των καταναλωτών και των αγροτών.

Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Η Συνέλευση ομόφωνα καταδίκασε την σκόπιμη διοχέτευση επιμολυσμένων σπόρων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για καλλιέργεια, από τις πολυεθνικές εταιρείες των μεταλλαγμένων, με στόχο την δημιουργία κατάστασης γενικευμένης επιμόλυνσης μεγάλων περιφερειών με δυσεπίλυτα προβλήματα.

Η Συνέλευση χαιρέτησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ και τις αποφάσεις όλων σχεδόν των Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας, για να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα και εξέδωσε το συνημμένο ψήφισμα.

Η Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε την συνέχιση της ενημέρωσης των καταναλωτών και των αγροτών, χωρίς να αποκλείει και δυναμικές ενέργειες σε αντίστοιχες των πολυεθνικών, όρισε δε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σαν εβδομάδα έντονης δράσης ενάντια στα μεταλλαγμένα και κάλεσε τα τοπικά Δίκτυα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες

Η Συνέλευση ομόφωνα εξουσιοδότησε την συντονιστική εκτελεστική επιτροπή να παραδώσει το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Πολιτικά Κόμματα, το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, τα Αυτοδιοικητικά όργανα και τους Κοινωνικούς φορείς. Να προωθήσει την δημιουργία τοπικών επιτροπών σε κάθε Δήμο και σε κάθε Νομό και να διοργανώσει την επόμενη Συνέλευση του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, παίρνοντας όλα τα αναγκαία πρακτικά μέτρα και δράσεις.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2004

Το προεδρείο της Συνέλευσης



ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ, ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

· ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΗ - ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ !
· ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !
· ΝΑΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (παραδοσιακά, βιολογικά, ονομασίας προέλευσης)!


Αθήνα 3 Ιουλίου 2004

Εμείς οι εκατοντάδες εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών φορέων υγείας, αγροτικών, καταναλωτικών, αυτοδιοικητικών, εργατικών, παραγωγικών, περιβαλλοντικών, οικολογικών, πολιτιστικών και εκπαίδευσης, με το παρόν κείμενο πού συνυπογράφουμε δηλώνουμε ότι:

Ο εντοπισμός καλλιεργειών επιμολυσμένων με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα), σε πολλούς νομούς της Ελλάδας, μας γέμισε με ανησυχία ότι η χώρα μας έγινε ξέφραγο αμπέλι στους άπληστους και «άμυαλους εκπαιδευόμενους μάγους» της βιοτεχνολογίας.

Η σκόπιμη διοχέτευση επιμολυσμένων σπόρων με Γ.Τ.Ο. για καλλιέργεια, αποτελεί μεθόδευση από την πλευρά των πολυεθνικών εταιρειών των μεταλλαγμένων, με στόχο την δημιουργία κατάστασης γενικευμένης επιμόλυνσης μεγάλων περιφερειών με δυσεπίλυτα προβλήματα. Ξεκάθαρος επίσης στόχος είναι η δημιουργία σύγχυσης στους καταναλωτές, αγρότες και γεωτεχνικούς ότι τα πάντα μολύνθηκαν και σε τελική ανάλυση «ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται».

Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνενοχή των εταιρειών εισαγωγής των σπόρων και χωρίς την αδράνεια της πολιτείας και την ανοχή κάποιων υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άλλωστε η Ελλάδα δεν έχει εξειδικεύσει τις αποφάσεις της ΕΕ, δεν έχει δηλαδή ποινικοποιήσει, ως όφειλε, τις δήθεν «παρατυπίες» των εταιριών της βιοτεχνολογίας.

Ο εντοπισμός των επιμολυσμένων σπόρων έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δεν ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με τα αποτελέσματα των ελέγχων ως όφειλαν, πρακτική που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, γιατί

· Όλοι σχεδόν οι νομοί της χώρας έχουν ανακηρυχθεί ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα (ΓΤΟ), με αποφάσεις των Νομαρχιακών τους Συμβουλίων και
· Αρμόδιες για την παρακολούθηση της καταστροφής των επιμολυσμένων καλλιεργειών είναι και οι νομαρχιακές υπηρεσίες.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Κατά Των Μεταλλαγμένων εκφράζει την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία του για τα κρούσματα της ελεύθερης διακίνησης μεταλλαγμένων επιμολυσμένων σπόρων για καλλιέργεια και επισημαίνει:

Φ Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με επιμολυσμένες καλλιέργειες με ΓΤΟ, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούνται δε οι γεωτεχνικοί και οι αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν το Δίκτυο σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να διοχετεύσει για καλλιέργεια σπόρια, που δεν έχουν υποστεί ΠΛΗΡΗ έλεγχο επιμόλυνσης κατά 100%.

Φ Άμεσα να καταστραφούν οι μεταλλαγμένες επιμολυσμένες καλλιέργειες με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου όσο και αυτών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και να πιστοποιηθούν με πρωτόκολλα καταστροφής.

Φ Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες που παρέλαβαν, εν αγνοία τους, επιμολυσμένο σπόρο από τις εταιρείες εισαγωγής.

Φ Η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, που να θωρακίζει την εγχώρια αγροτική παραγωγή και να προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών από την εισβολή των μεταλλαγμένων, εξειδικεύοντας το πρωτόκολλο της Καρθαγένης και τις αποφάσεις του συνόλου σχεδόν των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων:

· Άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης, που δίνει το δικαίωμα να ανακηρυχθεί η χώρα ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα.
· Να καθιερωθεί μηδενικός συντελεστής επιμόλυνσης σε σπόρους, τρόφιμα και ζωοτροφές από ΓΤΟ.
· Να εφαρμοστεί υποχρεωτική σήμανση σε ΟΛΑ τα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης, που είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας ή εκτροφής ή χρήσης ΓΤΟ.
· Να σταματήσει κάθε ενέργεια χορήγησης αδειών παραγωγής μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων
· Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στους φορείς και υπηρεσίες ελέγχου ΓΤΟ στα τρόφιμα και ζωοτροφές.
· Να καθιερωθούν αυστηρά πρόστιμα και ποινές, σε όσους παράγουν, εισάγουν ή εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα ή ΓΤΟ, χωρίς ειδική άδεια για εργαστηριακή χρήση.
· Να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις στις εταιρίες εισαγωγής σπόρων όταν παρανομούν με ανακριβή (πλαστά) πιστοποιητικά, πέραν της αστικής ευθύνης, που οι εταιρείες θα αναλαμβάνουν για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών.
· Να γίνονται ολοκληρωτικοί και όχι προληπτικοί έλεγχοι των σπόρων, με ευθύνη του κράτους, πριν από κάθε καλλιεργητική περίοδο και να μην επιτρέπεται η σπορά πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Φ Η κυβέρνηση να χορηγήσει τις πιστώσεις και τα μέσα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υλοποιήσει την εκφρασμένη θέληση της, για να παραμείνει η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Καλούμε δε τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις τους και να πάρουν αυστηρά μέτρα κάνοντας τα λόγια έργα.

Φ Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργικής Ανάπτυξης να δημοσιοποιήσουν άμεσα τους ελέγχους στους οποίους έχουν προβεί και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Να υπάρξει διαφάνεια και πρόσβαση σε στοιχεία και παραστατικά έγγραφα. Να καταγράφονται σε αρχείο οι χρήστες σπόρων επιμολυσμένων με ΓΤΟ. Να τιμωρηθούν οι εταιρείες εισαγωγής σπόρων και οι υπεύθυνοι για τις ανακρίβειες των πιστοποιητικών, για δόλια πλαστογράφηση επισήμων εγγράφων με σκοπό το κέρδος και την εξαπάτηση των αγροτών και των καταναλωτών.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Κατά Των Μεταλλαγμένων απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους φορείς της χώρας και τους καλεί να αντισταθούν στην απαράδεχτη εισβολή των μεταλλαγμένων στην περιοχή τους, να επαγρυπνούν και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Δικτύου, ώστε η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος να παραμείνουν ελεύθερες από μεταλλαγμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: