Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Αλληλεγγύη στους Τσιγγάνους!

23-1-2006

Οι οικολόγοι χαιρετίσουν την ίδρυση του πολιτικού φορέα των Τσιγγάνων ΑΣΠΙΔΑ-ΡΟΜ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο νέο φορέα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Πιστεύουμε ότι υπήρχε ανάγκη να ιδρυθεί φορέας των ΡΟΜ, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος στην Ελληνική κοινωνία για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων και γενικά των μειονοτήτων.

Οι Ρομ είναι θύματα της προσπάθειας του κράτους να αφανίσει-αφομοιώσει την μειονότητα, και να την στραγγαλίσει οικονομικά, μιας και διώκει συνεχώς το επάγγελμα των μικροπωλητών, των πλανόδιων πωλητών, των παραδοσιακών τεχνητών.

Οι οικολόγοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων, για τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, για πολυπολιτισμικότητα, για τον αυτοπροσδιορισμό ατόμων-κοινοτήτων, υπέρ της διατήρησης του τσιγγάνικου πολιτισμού (ήθη, έθιμα, γλώσσα), ενάντια στο κράτος και την παγκοσμιοποίηση που αφανίζουν πολιτισμούς, υπέρ της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρησης των κοινοτήτων, υπέρ των τοπικών πολιτισμών, και γενικά υπέρ της ποικιλομορφίας.

Οι οικολόγοι είναι κίνημα ειρηνικό και αγωνίζονται ενάντια στη βία και τον αυταρχισμό. Συμπαραστέκονται στους Ρομ που γίνονται συχνά θύματα της αστυνομοκρατίας και του ρατσισμού.

Όπως και στις οικογένειες των στρατευμένων νέων Ρομ, που τους χρησιμοποιεί το κράτος προκειμένου να ικανοποιήσει τις φιλοπόλεμες επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι οικολόγοι αγωνίζονται ενάντια σε κάθε πόλεμο, ενάντια στους εξοπλισμούς, την υποχρεωτική στράτευση, τον εθνικισμό, και επιδιώκουν φιλία και αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς.

Ταυτόχρονα οι οικολόγοι, στον τομέα της οικονομίας αγωνίζονται για την οικολογική αρχή: «το μικρό είναι όμορφο». Θέλουμε μικρούς αγρότες, μικρομάγαζα, μικροπωλητές, πλανόδιους πωλητές, πραγματικά ελεύθερη οικονομία, αυτάρκεια, ενίσχυση τοπικής οικονομίας και τοπικών κοινοτήτων, και γενικά αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ακούσουμε τους ίδιους τους Τσιγγάνους, να υποστηρίξουμε τα αιτήματα που βάζουν οι ίδιοι και οι κοινότητές τους.

Οι οικολόγοι αγωνίζονται ενάντια στο συγκεντρωτικό και ενεργοβόρο μοντέλο ανάπτυξης, που οδηγεί σε πολέμους, αυταρχισμό βία και εντάσεις, ρατσισμό περιθωριοποίηση και διακρίσεις, αφανίζει τους μικρούς ιδιοκτήτες, τους πολιτισμούς, τις κοινότητες, και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και την υγεία. Για αυτό πιστεύουμε ότι προτεραιότητα για όλα τα παραπάνω είναι ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι οργανώσεις:

Έλληνες Οικολόγοι Χωρίς Σύνορα-GEWB http://homepages.pathfinder.gr/gewb

Οικολόγοι Ελλάδας http://homepages.pathfinder.gr/ecologists

Φυσιολατρικό Κοινωνικό Κίνημα Κρίκος του Λαού http://homepages.pathfinder.gr/crikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: