Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ψήφισμα για την Βουλή

Εμείς, οι οικολογικές οργανώσεις και τα άτομα που συμμετείχαμε σήμερα στην εκδήλωση στα Προπύλαια και στην πορεία προς την Βουλή, για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας για την κατάσταση του περιβάλλοντος, της υγείας και της βιωσιμότητας, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

Η εισβολή των μεταλλαγμένων, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια στην γειτονιά μας (Βουλγαρία-Τουρκία), η επέκταση των διατροφικών σκανδάλων, οι συνέπειες της βιομηχανικής γεωργίας σε περιβάλλον και υγεία, ο αφανισμός της υπαίθρου και των μικρών αγροτών, η μείωση της βιοποικιλότητας, η τροφική εξάρτηση από λίγες εταιρίες, ο αφανισμός των ντόπιων ποικιλιών, οι συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου και η επέλαση των πολυεθνικών, ο αφανισμών τοπικών κοινοτήτων και πολιτισμών, η περιβαλλοντική καταστροφή, οι ρύποι, τα χημικά, η αφόρητη ζωή στις μεγαλουπόλεις, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ήδη αρχίσει, η στρατιωτικοποίηση και ο αυταρχισμός, η ηλεκτρονική καταστολή, οι εντάσεις και οι εθνικισμοί που δημιουργούν οι ισχυροί για το μοίρασμα των φυσικών πόρων, ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί αθώων για την οικονομία του πετρελαίου, είναι μερικά μόνο από όσα συνθέτουν την σημερινή κατάσταση.

Ζητάμε από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ακούσουν την έκκληση των οικολογικών οργανώσεων πριν να είναι πολύ αργά, και να πάρουν ΑΜΕΣΑ μέτρα:

-Κήρυξη Ελλάδας χώρας ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ.

-Διπλωματικές Πρωτοβουλίες από την Ελλάδα για να σταματήσουν τα νέα πυρηνικά εργοστάσια σε Βουλγαρία-Τουρκία. Κήρυξη Βαλκανίων ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά. Συνεργασία των χωρών προς την κατεύθυνση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αυτάρκειας και της μείωσης κατανάλωσης. Η Ελλάδα με το παράδειγμά της να δείξει στις άλλες χώρες ότι δεν χρειάζονται πυρηνικά εργοστάσια.

-Μέτρα για τα διατροφικά σκάνδαλα και τις βλαβερές συνέπειες της βιομηχανικής γεωργίας. Κήρυξη Ελλάδας ως χώρας αποκλειστικά βιολογικής γεωργίας. Ενίσχυση μικρών-οικογενειακών αγροτών, οικολογικής-παραδοσιακής γεωργίας και των ντόπιων ποικιλιών.

-Πρωτοβουλίες της Ελλάδας ενάντια στις συμφωνίες «απελευθέρωσης» του εμπορίου που προωθεί ο ΠΟΕ, την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, την κερδοσκοπία των βασικών αγαθών, την πλήρη ασυδοσία των πολυεθνικών εις βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και των εργατικών δικαιωμάτων.

-Θέσπιση κανόνων δίκαιου εμπορίου-και πράσινης φορολογίας προς την κατεύθυνση ανακατανομής του εισοδήματος, δίκαιης βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, και φορολόγηση των δραστηριοτήτων που βλάπτουν το περιβάλλον και ενίσχυση των δραστηριοτήτων που ωφελούν το περιβάλλον.

-Aμεση απαγόρευση των τοξικών ουσιών-Μείωση ρύπων-Πρωτοβουλίες Ελλάδας για αναπροσαρμογή του πρωτοκόλλου του Κυότο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι νέες πολύ χειρότερες συνθήκες.

-Θέσπιση περιβαλλοντικής άδειας για τις βιομηχανίες-Πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων-Ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας.

-Απεξάρτηση από την οικονομία του πετρελαίου-Στήριξη στις ΑΠΕ-ενεργειακή αυτάρκεια-μείωση κατανάλωσης. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρώπης-Πρωτοβουλίες Ελλάδας για Ευρώπη χωρίς πυρηνικά.

-Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο-Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα-Κατάργηση πολέμων-υποχρεωτικής θητείας-όπλων μαζικής καταστροφής-πυρηνικών όπλων και πυρηνικών εργοστασίων-Ενίσχυση ΟΗΕ-Κοινός αγώνας Ελληνικού και Τουρκικού λαού (και όλων των Βαλκανίων) ενάντια στους εθνικισμούς που καλλιεργούν οι ΗΠΑ στην περιοχή για να ελέγχουν τα πετρέλαια του Αιγαίου και τους φυσικούς πόρους της περιοχής και να πουλάνε οι βιομηχανίες όπλων-Μείωση εξοπλισμών-Κατάργηση πεδίων βολής-Αποστρατιωτικοποίηση των Βαλκανίων-Κατάργηση εθνικών στρατών, με κοινή Aμυνα της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ειρήνης και της αποτροπής των συγκρούσεων, με την προοπτική κατάργησης όλων των στρατών και ύπαρξης μόνο στρατού του ΟΗΕ που θα αποτρέπει τοπικούς πολέμους και θα προλαμβάνει συγκρούσεις.

-Μέτρα για την Η/Μ ρύπανση-Πυλώνες και κεραίες σε μη κατοικημένες περιοχές-Υποχρέωση εταιριών για αποζημιώσεις-Μείωση δικτύου ηλεκτρισμού με χρήση ΑΠΕ και ενεργειακής αυτάρκειας ανά περιοχή-δήμο-κοινότητα-σπίτι.

-Όχι στον αυταρχισμό και την καταστολή-Κατάργηση καμερών στους δρόμους-Όχι μικροτσίπ σε ζώα και ανθρώπους-Μέτρα υπέρ των μεταναστών-Χορήγηση ασύλου και φιλοξενία στους πολιτικούς πρόσφυγες-Δικαιώματα στις μειονότητες, στις γυναίκες, στις νοικοκυρές, τους ηλικιωμένους, τα ΑΜΕΑ και άλλες ομάδες.

-Μέτρα για την αφόρητη ζωή στις πόλεις-Κίνητρα για αποκέντρωση.

-Πράσινο-Δάση-Υποχρεωτική φύτευση και μετατροπή των άκτιστων χώρων των μεγαλουπόλεων σε πάρκα με δίκαιη και πλήρη αποζημίωση των ιδιοκτητών.

-Μέτρα αποθάρρυνσης ΙΧ-Μέτρα υπέρ των πεζών, των ποδηλάτων, του τρένου, των ΜΜΜ.

-Δημιουργία δικύκλων ταξί-Ποδήλατα και δίκυκλα στις λεωφορειολωρίδες.

-Μείωση οικοδομικών συντελεστών.

-Μέτρα υπέρ της τοπικής παραδοσιακής και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής-Στήριξη ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού.

-Μέτρα υπέρ της ορθολογικής χρήσης νερού-Φορολόγηση των τεράστιων ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιεί η βιομηχανία-Όχι στην υδροβόρα χημική γεωργία-Μέτρα υπέρ οικολογικής γεωργίας και μεθόδων εξοικονόμησης νερού-Όχι στα νέα γήπεδα γκολφ, ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές (Κρήτη, νησιά).

-Μέτρα ενάντια στην ρύπανση των θαλασσών-Σταμάτημα της ρύπανσης από τις βιομηχανίες-Βιώσιμη Αλιεία-Αποθάρρυνση ιχθυοτροφείων και μεγάλων σκαφών και εργαλείων-Ενίσχυση μικρών ψαράδων-Προστασία λιμνών και ποταμιών-Συνεργασία των γειτονικών χωρών για την προστασία του περιβάλλοντος-Πλήρης αποζημίωση εταιριών σε περιπτώσεις ρύπανσης της θάλασσας από ναυάγια και ατυχήματα.

-Ανακύκλωση-Μείωση κατανάλωσης-Επαναχρησιμοποίηση υλικών.

-Αλλαγή της παιδείας από την κατεύθυνση των πολλών άχρηστων γνώσεων, της υπερεξειδίκευσης, των συνεχών εξετάσεων και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, στις ουσιαστικές γνώσεις και την πολύπλευρη προσωπικότητα.

-Μέτρα κατά του τσιγάρου-Απαγόρευση κάθε διαφήμισης βλαβερών ουσιών-Αποζημιώσεις εταιριών στους ασθενείς.

-Αποθάρρυνση φαστφούντ, σουπερμάρκετ και κάθε τι που ενθαρρύνει τον καταναλωτικό τρόπο ζωής-Στήριξη της μεσογειακής, παραδοσιακής και χορτοφαγικής διατροφής με ενημέρωση του κοινού-Αλλαγή διατροφής σε μαζικούς χώρους όπως νοσοκομεία-στρατός-σχολεία, με αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα.

-Μέτρα για προληπτική, φυσική ιατρική, και αλλαγή του τρόπου ζωής-Ενημέρωση του κοινού-Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Πρωτοβουλίες για αντίστοιχα μέτρα σε Βαλκάνια, Ευρώπη και παγκόσμιο επίπεδο-Δράση για ενωμένα Βαλκάνια της ειρήνης και της οικολογίας, σε μια Ευρώπη της ειρήνης και της οικολογίας.

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ!

Οι οργανώσεις και τα άτομα

Δεν υπάρχουν σχόλια: